ECOGRAFIA MUSCULOSCHELETALA
Ecografia musculoscheletala este o metoda foarte utila, non-invaziva si nedureroasa, prin care pot fi investigate numeroase afectiuni in ortopedie, traumatologie si medicina sportiva. In plus, aceasta metoda este utilizata de specialistul ortoped intr-o serie de interventii care pot fi realizate astfel, cu precizie.
Ecografia musculoscheletală permite explorarea structurilor musculoscheletale şi a părţilor moi, aducând informaţii similare rezonanţei magnetice.
Pacientul nu are contraindicatii inainte de a veni la Ecografia musculoscheletala. Poate fi aplicata si in cazul pacientilor cu implanturi metalice, proteze cardiace dar si la gravide si copii.
Durata de investigatie este intre 15-20 minute si poate fi efectuata in oricare parte a zilei.
Sub ghidaj ecografic se pot efectua manevre diagnostice sau terapeutice cum ar fi: puncţia biopsie, biopsia formaţiunilor tumorale solide, aspirarea unor colecţii musculare, subcutanate sau articulare, plasarea unui cateter de drenaj percutan, ghidaj pentru injectarea unor tratamente intraarticulare sau musculare.
Daca suferiti de durere la oricare dintre articulatii, atunci ultrasunetele va ajuta sa obtineti un diagnostic precis si sa evaluati tratamente eficiente, cum ar fi interventia chirurgicala, monitorizarea terapiei si tratamente de fizioterapie asistate.
Se utilizeaza in evaluarea următoarelor tipuri de leziuni:
- Leziuni ligamentare sau tendinoase de natură inflamatorie sau traumatică la nivelul tuturor articulaţiilor,
- Umăr: se pot evidenţia rupturi ligamentare, tendinite, calcificări periarticulare,
- Cot: epicondilite, bursite olecraniene, artroze,
- Mână: in cadrul unei poliartrite reumatoide sau modificarile date de compresiunea nervului median în sindromul de tunel carpian,
- Genunchi: se pot aprecia leziuni de menisc şi ligamentare, chist Baker, colecţii articulare şi modificări de gonartroză,
- Gleznă: tendonul lui Achille, tendinită sau ruptură ahileană cu monitorizarea răspunsului terapeutic, precum şi modificările de tip fasciită plantară,
- Șold: se pot aprecia modificările inflamatorii din cadrul unei poliartrire reumatoide.
Leziuni traumatice musculare cu evaluarea rupturilor musculare parţiale sau totale în vederea stabilirii procedeului terapeutic chirurgical sau conservativ şi urmărirea evoluţiei în timp a rupturilor parţiale. Determinarea mărimii rupturilor parţiale asociate cu hematom intramuscular este crucială în stabilirea unui tratament chirurgical.